profitisilias.com.gr

Switch to desktop Register Login

Η ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΖΩΗ

ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

 

Αγαπητοί μας Ενορίτες,

Η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής αποτελεί ένα ταξίδι προς τον Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου μας, στο οποίο καλούμαστε να καθαριστούμε από πάσης απόψεως για να συναντήσουμε ουσιαστικά και πνευματικά τον Νυμφίο της Εκκλησίας, τον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Κύριο.

Βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιόδου αυτής είναι η  Νηστεία, που ταυτίζεται μάλιστα στη συνείδησή μας με την ίδια την έννοια της Σαρακοστής, και δικαίως, εφόσον η νηστεία που παραγγέλλεται αυτήν την περίοδο από την Εκκλησία μας είναι αυστηρότατη και μακρά.

Το λάθος βρίσκεται στο να ταυτίζεται η Νηστεία με την αποχή από ορισμένες τροφές και να εφησυχάζουν κάποιοι απλά και μόνο με την ποιοτική διαφοροποίηση του φαγητού. Η αντίληψη αυτή είναι εντελώς ξένη με την Ορθόδοξη Παράδοσή μας, γιατί περιορίζει τη νηστεία και τη μεταβάλλει σε ένα εξωτερικό γεγονός.

Η αληθινή Εκκλησιαστική Νηστεία, οπωσδήποτε είναι νηστεία τροφής ποιοτικά και ποσοτικά ανάλογα με τις σωματικές δυνάμεις του καθενός, αλλά είναι κυρίως πνευματική διαδικασία αποχής από πάθη, αδυναμίες, ελαττώματα,  κακίες και πάσης φύσεως αμαρτωλή διαγωγή και ταυτόχρονη καλλιέργεια κάθε αρετής.

Η Μετάνοια, η Εγκράτεια, η Πραότητα, η Προσευχή, η Ελεημοσύνη είναι κάποιες «αποσκευές» και η καλλιέργεια τους οφείλει να μας συνοδεύει στο πνευματικό Σαρακοστιανό ταξίδι παράλληλα με τη νηστεία των τροφών.

Δύναμη, θάρρος, αισιοδοξία, νουθεσία και διδαχή αντλούμε από τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας, την πυκνότητα και κατανυκτικότητα των ακολουθιών, την υπέροχη υμνολογία, τα διδακτικά αναγνώσματα και  το εναλλασσόμενο Εορτολόγιο.

Από τις πολλές λατρευτικές ευκαιρίες που προσφέρει η ενορία μας και παρατίθενται στο παρόν πρόγραμμα, επισημαίνουμε στη συνέχεια κάποιες, για να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και να αξιοποιηθούν όσο το δυνατών καλύτερα οι πνευματικές δυνατότητες που μας προσφέρει σε αφθονία η ενορία μας:

Ο Πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως ο οποίος αποτελεί το λειτουργικό γεγονός της εισόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και συμπληρώνεται με την αλληλοσυγχώρηση των πιστών, θα τελεσθεί εφέτος την Κυριακή της Τυρινής 17 Μαρτίου στις 5:30 μ.μ.

Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί και οι Ομιλίες από διακεκριμένους Ιερείς – Θεολόγους της Μητροπόλεως μας, τελούνται κάθε Κυριακή απόγευμα και αποτελούν ένα επιπλέον πνευματικό εφόδιο ενισχύσεως και οικοδομής.

Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες και εφέτος θα τελούνται κάθε Τετάρτη απόγευμα και κάθε Παρασκευή πρωί σύμφωνα με το πρόγραμμα. Σημειώνουμε ότι: Την Τετάρτη 20 Μαρτίου, της Α’ Εβδομάδος των Νηστειών τελούνται στο Ναό μας δύο Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, το πρωί (7:30 – 9:00 π.μ.) και το απόγευμα (7:30 – 9:00 μ.μ.) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πιστών.

Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου κάθε Παρασκευή, καθιερωμένα πλέον τελούνται στην Ενορία μας δύο φορές, 7:30 μ.μ. & 9:15 μ.μ., για καλύτερη εξυπηρέτηση και περισσότερη άνεση. Και εφέτος στη βραδυνή ακολουθία των Χαιρετισμών θα ψάλλει η Χορωδία κυριών της ενορίας μας. Σημειώνουμε ότι: Την Παρασκευή 22 Μαρτίου, της Α’ Εβδομάδος των Νηστειών και παραμονή της εορτής των Αγίων Θεοδώρων θα τελεσθεί η Ακολουθία των Χαιρετισμών (6:00 – 7:00 μ.μ.) και στο κοιμητηριακό παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων εν όψει της πανηγύρεως. Στον Ιερό Ναό θα τελεσθούν κανονικά οι δύο ακολουθίες σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ως πρόσθετη λατρευτική και πνευματική ευκαιρία «εις ίασιν ψυχής και σώματος», θα τελεσθεί στην ενορία μας τέσσερεις φόρες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα στις 6:30 μ.μ. (1η ,8η ,15η & 22α Απριλίου)

Ημιαγρυπνία προγραμματίζεται και εφέτος την Ε’ Εβδομάδα των Νηστειών, καθώς η Τεσσαρακοστή κατευθύνεται προς το τέλος της και εντείνεται ο πνευματικός αγώνας. Την Τετάρτη 17 Απριλίου (7:00 – 10:00 μ.μ.) ψάλλεται σε κατανυκτικό κλίμα ο θεολογικότατος Μεγάλος Κανόνας, έργο του Αγίου Ανδρέα Κρήτης, και καταλήγει με Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

 

Στ’ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Την Ε’ Κυριακή των Νηστειών 21 Απριλίου και ώρα 7:00 μ.μ. θα λάβει χώρα εντός του Ιερού μας Ναού για έκτη συνεχή χρονιά το συμπόσιο - συναυλία βυζαντινών χορωδιών με ύμνους της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Θα ψάλλουν η Βυζαντινή χορωδία του εν Θεσσαλονίκη συλλόγου μουσικοφίλων «Γεώργιος Καρακάσης» και η Βυζαντινή χορωδία «Ηλίας ο Θεσβίτης» του Ιερού μας Ναού. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλη του Χριστού Εκκλησίας (Οικουμενικού Πατριαρχείου) κ. Δημοσθένης Παϊκόπουλος

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωσή μας και να απολαύσετε τη μουσική απόδοση των υπέροχων ύμνων της κατανυκτικής αυτής περιόδου από τις δύο χορωδίες.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα λειτουργικής ζωής Μαρτίου-Μ. Τεσσαρακοστής